Verslaving, wie heeft er niet mee te maken? In de zomers van 2015 en 2016 werd ik geselecteerd om naar Hawaï te komen om te werken met het Faster EFT Verslavingsprotocol. In deze aanpak gebruiken we componenten die, voor zover ik weet, in geen enkele andere verslavingsbehandeling worden toegepast en zeer effectief zijn!

Habilitat is een centrum voor verslavingszorg in de vorm van een therapeutische gemeenschap. Voor de Faster EFT Verslavingsmarathon werd een team van Practitioners van over de hele wereld samengesteld, die vrijwillig in Habilitat verbleven en gedurende enkele weken vele sessies gaven. In Habilitat gaat men ervan uit dat verslaving geen ziekte is, maar een overlevingsstrategie. De tijdelijke bewoners kregen de mogelijkheid om sessies met ons te doen. In 2016 deed 86% minimaal een sessie met ons. Dat was mede resultaat van wat zij hoorden van anderen, die het al eerder ervaren hadden. Het effect dat ik had in de sessies met hardcore verslaafden heeft ertoe geleid dat ik deze techniek ook hier in mijn eigen praktijk in Nederland mag gebruiken.

No Free Lunch

Bij Habilitat komen mensen vanwege verslaving aan alle middelen; van pillen tot alcohol, van marihuana tot heroïne. Degene die het volledige programma hebben doorlopen (± 30 maanden) worden 5 jaar gevolgd. Na die 5 jaar blijkt 70% ‘Volledig Hersteld’ te zijn. Dat is het hoogste percentage in de VS en hier in Nederland is zo’n aantal ongekend. Dit heeft te maken met de duur van het programma, de harde aanpak en het feit dat iedereen moet werken (No Free Lunch).

Het centrum is zelfvoorzienend, omdat ze verschillende bedrijven hebben opgezet waar goed vakmanschap wordt geleverd, zoals catering, onderhoud, tuinieren, bestrating, bouw, boekhouding, houtbewerking, ICT, verkoop, verpleging en meer. Iedereen wordt opgeleid in een vak.

Geïnterviewd door Robert Smith over het werken in Habilitat.

Ingewijd tot family member. Geen geduld? Scroll door naar 04:03.

Waar een wil is, is een weg . . . ook om verslaving te stoppen

Natuurlijk is er het anders als je in een therapeutische omgeving werkt waar middelen niet beschikbaar zijn. Als je in een stad als Den Haag woont, kun je alles om de hoek krijgen en drugs zoals alcohol, tabak, snoep en pillen zijn te koop in de supermarkt en de nachtwinkel. Je moet het dus echt willen, maar in dat geval is het mogelijk, ongeachte welke verslaving je hebt. Het gaat niet om de verlichtende middelen, het gaat om je neiging om ernaar te grijpen. Het gaat om de keuze die je maakt.

Je moet het helemaal zat zijn; jezelf en je levensstijl. Zelfs als je het alternatief nog niet weet. Als je weet wat je NIET meer wilt, is dat ook een begin. Ik weet waar ik het over heb, want ik ben opgegroeid in een cultuur van verslaving en heb er zelf veel gehad. Ik deed wat ik kon met wat ik toen wist. Nu weet ik meer, ook over hoe je ervan af kunt komen. Mijn leven is beter en ik ben een prettiger mens. Ik kan en wil je hiermee helpen. Dus als je echt wilt … ben je welkom.

Scroll naar boven