De kerstvakantie is voorbij

Mijn moeder heeft, zolang ik leef, ieder jaar een kerstboom staan. En er hangen nog enkele ballen of dingetjes in, die ik al ken uit mijn kindertijd. Een knutsel, die ik maakte op de basisschool van mooie dikke glimmende folie, vouwde ik ieder jaar weer een beetje terug in model. Zelf heb ik al jaren weinig of niets met kerst en ik heb nooit een kerstboom. Toen mijn kind klein was heb ik dat wel eens gedaan, maar ik vind het zo lullig voor de bomen. Met kluit heb ik geprobeerd, maar de boom overleefde de zomer niet.

Hij liet er zijn baard voor staan

Mijn broer houdt wel van kerst en viert ieder jaar de Heiligen Abend. En ieder jaar haalt hij ook de boom voor mijn moeder. Dit jaar bracht hij de boom niet zelf naar binnen, maar gaf hem aan de buurvrouw mee, die net naar binnen ging. “Wil je die even bij mijn moeder zetten?” Naderhand zei mijn moeder dat ze dat al vreemd vond. Mijn broer voelde zich niet zo goed.

Op 30 december zaten we met z’n allen bij een hele grote kerstboom in de aula van het uitvaartcentrum Haagse Duinen. Naast de boom stond de kist, waarin het lichaam van mijn broertje lag.

Schrijven helpt mij vaak, maar ik vrees dat dit vandaag niet het geval is.

Previous Post:

Next Post: