Hoe stop ik met uitstellen?

Je kunt nu stoppen met uitstellen. Het kost wat moeite in het begin, maar het is de moeite waard. En jij bent die moeite waard! Ik help je dat uitstelgedrag los te laten en ruimte te maken voor jouw ware potentieel. Dat wil je toch?

 • Je stuit steeds weer op hetzelfde probleem.
 • Het lijkt alsof iets buiten jou je vertraagt en tegenhoudt.
 • Bovendien weet jij dat je tot veel meer in staat bent.
 • Maar je twijfelt te vaak en schuift alles voor je uit.
 • En je irriteert je aan jezelf en bent vaak boos.
 • Hoewel je gezond bent, ben je niet fit, want je beweegt niet.
 • Eigenlijk heb je een schop onder je kont nodig. 😉
 • Ook al geef je het niet graag toe en los je het liever zelf op.
 • Maar intussen blijf jij jezelf herhalen en dat ben je zat.
 • En je weet dat je zo in je eentje niet verder komt.

Je kunt stoppen met uitstellen en je hoeft het niet alleen te doen

Zelf was ik kampioen uitstellen. Jaar na jaar. Maar zelfs toen ik het snapte waar dat vandaan kwam, was het nog niet opgelost. Wat je eerst moet doen is de rommel in je onbewuste systeem opruimen. Je oeroude programma van uitstelgedrag. En dat lukt meestal niet in je eentje. Daar is een beetje hulp bij nodig. Zoals Sandra hierboven heeft geschreven.

Zij ervoer hoe veel makkelijker het werd in en na die sessie. In de sessie hadden we de emoties in haar ouroude programma vervangen door een liefdevoller programma. Daarmee was ze beter in staat om haar gedrag te veranderen. En uiteindelijk zette zij stappen. Met als gevolg dat ze haar vaste baan durfde opzeggen om naar Londen te verhuizen. Dat was haar droom al jaren. En dat heeft ze gedaan.

Een stappenplan, een to do lijst of de wekker vroeger zetten zijn handige hulpmiddelen, maar zolang er een oud programma draait werken ze niet. Dan blijf je jezelf in de weg zitten, ook al ben je nog zo intelligent. Je brein kan goed werken, maar je onbewuste programma draait meestal al veel langer en is supergoed in wat het doet.

Zonder uitstel kun je ongelooflijk snel vooruit. Ja, jij ook!

Aanvankelijk kwam Sandra in 2018 via mijn website bij mij terecht en we deden de eerste sessies via skype of zoom. Vervolgens kwam ze in de zomer van 2019 naar mijn retraite in Griekenland. Tenslotte kwam ze in februari 2020 voor een individuele intensive. Ze logeerde in een bed & breakfast op loopafstand van mijn praktijk en deed 3 dagen achter elkaar een sessie. Op zaterdagmiddag nam ik haar mee in het oude centrum van Den Haag en naar mijn favoriete plek voor high tea. Op zondagmiddag stapte ze weer in de trein naar huis.

 • Je fit en energiek voelen, zonder drank en zonder drugs?
 • Een gezond lichaam, diepe ontspanning en lekker slapen?
 • Simpele technieken, waarmee je loslaat en jezelf ontspant?
 • Vertrouwen in jezelf en onafhankelijk stappen zetten?
 • Op goed gevoel besluiten nemen en daarnaar leven?
 • Alles wat mogelijk is uit jezelf en het leven halen?
 • De volle 100% verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je leven?
 • Leven naar wat je waard bent, omdat je het beste verdient?!

Dat kan en het is niet eens zo moeilijk. Het is even wennen in het begin. Daarna gaat het vanzelf, omdat je voelt (niet alleen begrijpt) waarvoor je het doet.

Tijd is kostbaar, praktijkvoorbeeld (uit mijn boek)

Abel is een meester uitsteller. Hij heeft grote moeite met het beëindigen van zijn relatie. Een gebruikelijke vraag in mijn sessies is “Heb je dit eerder meegemaakt?” Abel schetst een beeld van de moeder bij wie hij opgroeide en hoe hij liefde leerde en hoe hij lief heeft. Liefde en afhankelijkheid en drama horen in zijn wereld bij elkaar. Abel houdt veel van zijn partner, maar hij heeft toch het gevoel dat hij alleen verder moet.

Nog steeds is hij geneigd om uit te stellen, maar hij ervaart dat de sessies met mij hem goed doen. Natuurlijk ziet hij ziet er tegenop, omdat hij bang is om los te laten. Hij heeft al heel jong veel moeten loslaten. Ik breng hem naar herinneringen, die hij diep heeft weggestopt om te kunnen overleven. Hij komt los van oude overtuigingen. Het is zichtbaar. De donkere sluier, die over hem hing, verdwijnt. Hij is nog steeds traag, maar toch zet hij stappen. Hij komt beter voor zichzelf op en wordt iedere dag een beetje meer trouw aan zichzelf. Al jaren heeft hij meer gelogeerd dan gewoond in zijn appartement. Maar nu wil hij er weer een thuis van maken, een eigen plek, een eigen nest.

Verlichte toekomst

Ik heb een vrij vaste procedure. Waarin ik diepgaande vragen stel. En ik vraag Abel dus ook naar zijn verlangens voor de toekomst. Als overlevers van trauma beseffen we niet hoe groot de invloed daarvan is. We wennen aan leven met beperkingen en geloven in wie de overlever is. Maar we zijn veel meer. Abel is een gezonde levenslustige man. Hij komt soms arrogant uit de hoek.

Maar veroordelen is een verharding van onderliggende emoties en verlangens. En zo heeft hij allerlei oordelen over een gezin stichten. En over jongere vrouwen, die gewoon kinderen willen. Burgerlijk. Maar Abel wil zich eigenlijk ook best wel voortplanten. Dit verlangen heeft hij jaren niet gevoeld, maar nu is het er. Tijdens de sessies maken we plaats voor zijn diepste wensen.

Ik help hem zich oude pijn te herinneren. En nog één keer te zien en te voelen hoe zijn eigen kinderleven was. Zulke pijnlijke ervaringen maken ons soms bang om een kind op de wereld te zetten. Hij heeft op jonge leeftijd veel verlies gekend. Hij krijgt meer begrip en compassie voor zichzelf. En door het donkere deel van zijn verleden los te laten komt er ruimte voor een lichtere toekomst. En meer liefde, aandacht en zorg voor het kind in hemzelf. Enfin, korte tijd daarna ontmoette hij zijn vriendin en zij hebben nu samen twee gezonde kinderen.

Twijfel je nog? Luister dan even naar Anna. Zij vertelt het je veel duidelijker dan ik ooit kan doen. Ze is uiteindelijk in totaal 3 keer geweest en woont nu heerlijk in het hoge noorden en heeft het dik naar haar zin.