Jij trok de pleister eraf en de angel eruit!

Dit is een letterlijk citaat van iemand, die niet geloofde dat het nog mogelijk was om van haar jarenlange depressie af te komen. Het klinkt geweldadig, maar het was een enorme bevrijding.

Al 15 jaar zocht ze hulp, maar dat maakte het er niet beter op.” Er staat een bed voor je klaar” zei de psychiater toen ze kwam voor een consult en vertelde dat ze EFT wilde proberen. Vervolgens zei hij: “Je kunt nu blijven en dan gaan we weer proberen de Lithium goed in te stellen.” Dat was nog nooit gelukt en José had er geen zin meer in. Want ze had een sprankje hoop gekregen toen ik haar vertelde dat ik haar kon helpen.

Ik vroeg waarom er eigenlijk “een bed klaar stond”. Terwijl ze zelf in haar eigen auto naar die afspraak was gereden. Want hoezo moest ze midden op de dag naar bed? En dat is dus het verschil tussen de psychiater en mij. Blijkbaar richt hij zich op het zieke deel van een persoon en ik op het gezonde. Ongeacht wat iemand zegt te mankeren, mijn klanten zitten bij mij rechtop in een goeie stoel.

José was voordurend bang dat ze weer in een crisis zou komen. En waar ze soms alleen maar aan dacht werd natuurlijk waar.

Gedachten zijn dingen.
Een mens wordt waar hij/zij de hele dag aan denkt.
“Thanks 2 you ben ik al 2 jaar depressievrij!”

Aanvankelijk geloofde ze nauwelijks dat het mogelijk was. Ten gevolge van wat ze allemaal doorstaan had binnen de reguliere psychiatrie is dat te begrijpen. Ze lag maanden in bed, kreeg electroshocks en heel veel pillen. Toch kwam ze voor haar eerste sessie deed. Dat wat zij een “diepgewordelde angel” noemt, trok ik er meteen in de eerste sessie uit. Ver weg gestopt oud zeer. En we hebben gelachen. Ze kwam nog een paar keer terug.

depressie, ik ben depressief, eft den haag, waarom ben ik depressief
Wat José kan, kun jij ook.

Onlangs publiceerde ik mijn boek, LEKKER LOS LATEN. Om de privacy van mijn klanten te beschermen zijn alle namen in het boek fictief. Maar José schrijft nu onder haar eigen naam dat ik haar goed geholpen heb. Want zij wil dat aan lotgenoten laten weten. Dat geldt ook voor Richard. Hij liet tijdens zijn traject al op facebook en google weten hoe hij opknapte dankzij mijn hulp. Natuurlijk vind ik dat fijn, omdat ik weet dat al dat lijden niet langer nodig is.

test depressie burnout, test depressieve symptomen, eft den haag, depressieve stoornis, ben ik levensmoe

Herken je dit? Minder fit. Hetzelfde probleem. Jezelf herhalen. ik ben mijn levenslust kwijt, depressief zijn, jouw depressie op te lossen
  1. Je bent minder fit dan je kunt en wilt zijn.
  2. Je stuit steeds weer op hetzelfde probleem.
  3. Je weet dat je tot veel meer in staat bent.
  4. Het lijkt alsof iets buiten jou je tegenhoudt.
  5. Je geeft het niet graag toe en lost het liever zelf op.
  6. Maar intussen blijf jij jezelf herhalen … 
  7. Het lastige met het onderbewuste systeem is dat het onbewust en dus ‘automatisch’ is en jij er in je eentje niet bij kunt komen.
  8. Blijf niet langer door tobben, maar laat je helpen.
  9. Dan kun je weer in volle vaart vooruit.


Negatieve zelfpraat maakt je depressief

Twijfel je er wel eens aan of je wel depressief bent? Dat kun je opzoeken en zelfs testen op gezondheidsweb. Al in de derde regel wordt verteld: “Om alle misverstanden te vermijden: een depressie is wel degelijk een ziekte.” De verhalen van José en van Richard en nog zo veel anderen tonen het tegendeel aan.

Ze zijn jaren als depressief behandeld, maar binnen een paar maanden of weken hadden zij een heel ander verhaal.

Naar mijn idee is depressief zijn een gevolg van een bepaalde manier van denken. Onbewuste gedachtepatronen, die je al jaren doet. Tegen jezelf dingen zeggen, die je nooit tegen iemand anders zou zeggen, omdat ze echt niet aardig zijn. Negatieve zelfpraat noemen we dat. En daar ben je heel goed in geworden. Maar stel nou dat je een ander programma voor je interne radiostation zoekt. Stel dat je gaat afstemmen op een beter kanaal? Met betere muziek? Waar je blij van wordt? Je kunt namelijk niet blij en depressief tegelijk zijn. Niemand wordt depressief geboren en voor iedere depressie is een reden. Een verhaal. En een verhaal kun je loslaten, veranderen, vervangen.

Waarschijnlijk snap je zelf wel dat om jouw depressie op te lossen er wel wat moet en gaat veranderen. Dat wil je natuurlijk zelf ook. Toch is het blijkbaar nog niet gelukt en dat komt meestal doordat er onbewust ook weerstand tegen verandering is. Dat heeft vaak te maken met oude emoties rond veiligheid of onveiligheid. Het enige dat echt belangrijk is … is jouw motivatie en medewerking om te veranderen.