6e dag van de winterchallenge

Heb je geen tijd voor meditatie in de ochtend?

Of voor andere gezonde gewoontes? Sta dan een uurtje eerder op. “Wat?” Ja, je leest het goed. De tijd is aan jou, wanneer je ervoor kiest die zelf te bepalen. Als je te weinig slaap krijgt kun je vroeger naar bed gaan. Of heb jij nog even een filmpje nodig voor het slapen gaan om te ontspannen? Weet je wat dat doet in je hersenpan? Al dat licht en dat geflits voor en in je ogen. Dat is helemaal niet ontspannend. Ja, het is afleiding van gedachten, die je misschien te veel hebt. Maar het ontspant je lichaam absoluut niet. Stilte voor het slapen gaan is net zo essentieel als stilte bij het opstaan. En dat geldt ook voor donker of zachter sluimerend licht tegen de tijd dat je in je mandje kruipt.

Ik schreef al eerder dat we verwend zijn. Maar eigenlijk zij we verpest. En weg gedreven van ons natuurlijke ritme. We zijn omringd door lui makende techniek, die onderdeel is geworden van onze leefstijl. Er wordt te veel licht, te veel geluid en te veel actie van ons gevraagd en aan ons opgedrongen. Maar je kunt je daarvan losmaken als je beter wilt slapen en makkelijker wilt wakker worden.

  • Met welke gedachten en gevoelens stap jij je bed in?
  • Ben je wel fysiek moe of heb je de hele dag gezeten?
  • En ben je ontspannen, voordat je in slaap valt?
  • Of kun je niet meer inslapen zonder luisterboek, muziek of TV?
  • Weet je dat alcohol onrust geeft, net als eten voor het slapen gaan?
  • Neem in plaats daarvan eens een kopje warme kruidenthee.

TIP 6: Eindig je dag met stilte en tijd voor jezelf!!!

De zesde meditatie duurt 20 minuten

Stap je bed uit en ga in je fijnste stoel zitten. Zorg dat je goed rechtop zit en zorg dat je warm blijft, dus pak jezelf in, in een deken of fleece of een warm vest. Trek zo nodig sokken aan.

Vervolgens klik je op onderstaande video. Het is een audiobestand, dus je hoeft niet te kijken. Zet oortjes in als er geluiden om je heen zijn of als jij je huisgenoten niet wilt wakker maken.

Neem deze 20 minuten voor jezelf. Je hoeft niets bijzonders te doen. Zit rechtop en luister naar de muziek en naar mijn stem.

Dat is alles. Als je niet zo lang stil kunt zitten, maak er geen punt van. Het is een kwestie van wennen. En hoe vaker je oefent hoe makkelijker het wordt. Maak er geen probleem van als het niet meteen vanzelf gaat. Doe het gewoon morgen weer. Je krijgt de hele week iedere dag een nieuwe meditatie.

Laat me weten hoe het gaat, hoe je de meditatie ervaren hebt. Ik hoor het graag.

Ik wens je een hele fijne dag!
Jeannette.
Scroll naar boven