5e dag van de winterchallenge


Waar haal je kracht vandaan, als het er echt toe doet?

Uit je tenen, als het moet. Ken je dat verhaal van die moeder die een auto optilde waar haar kind onder lag? Ze wist niet dat ze zo sterk was. De wereld is vol met zulke verhalen. We zijn zoveel sterker dan we denken, doordat we veel te veel onzin hebben aangehoord over wie of wat we zijn. En over wat we wel en vooral over wat we niet kunnen. Ik kan niet zingen. Ik kan niet tekenen. En zo voort.

Ooit gaf ik een 5 daagse training aan mensen, die met pensioen gingen en de ochtend dat we zouden gaan schilderen bleef iemand thuis. Ze kwam pas in de middag en bekende dat ze niet eerder gekomen was, want ze had ooit op de kleuterschool gehoord dat ze niet kon tekenen. Inmiddels was ze 65!!! Terwijl dat schilderen bij mij natuurlijk helemaal niet over echt schilderen ging. Het was een vorm van vrije expressie, een beetje spelen en kliederen om vorm te geven aan wat er in het hoofd omgaat. En ik dacht dat ik dat erbij verteld had. Toen ze de ‘kunstwerken’ van de anderen zag en hoorde hoeveel plezier we gehad hadden, had ze natuurlijk wel een beetje spijt. Jammer als je nog steeds beperkt wordt door een oud oordeel. Want je bent meer dan je lichaam, je geschiedenis en het verhaal dat je over jezelf gehoord hebt. Maak lekker je eigen verhaal.

 • Wist je dat snoozen (steeds opnieuw je wekker uitzetten om nog 5 minuten langer in bed te kunnen blijven liggen) de slechtste manier van wakker worden is? Weer wegzakken en weer wakker schrikken is stress verhogend. Niet doen dus. Meteen je bed uit.
 • Het kan helpen als je de wekker niet naast je bed zet, maar ergens anders in je slaapkamer, waardoor je er uit moet om het ding uit te zetten.
 • Helemaal fijn is het als je geen wekker meer nodig hebt, omdat je vanzelf wakker wordt. Wanneer je genoeg slaap hebt gehad ontwaak je uitgerust en met gemak.

Ook al leek in de afgelopen 4 dagen mijn TIP iedere dag dezelfde . . .

Dit waren de tips tot nu toe:

 • Stap je bed uit, zonder treuzelen
 • Drink water
 • Begin je dag met mediteren
 • Kom in beweging
 • Laat je telefoon buiten je slaapkamer
 • Vraag jezelf waarvoor jij je bed uit komt of zou willen komen
 • Vraag jezelf wat tot nu toe je patroon rond slapen, naar bed gaan en opstaan is
 • Kijk eens naar wat je zou willen veranderen, waardoor je beter je dag begint
 • En onderzoek in jezelf of je bereid bent om dat te veranderen. Heb je dat voor jezelf over?
 • De enige die echt jouw manier van wakker worden kan verbeteren ben jij. Wil je dat?

De vijfde meditatie duurt 20 minuten

Stap je bed uit en ga in je fijnste stoel zitten. Zorg dat je goed rechtop zit en zorg dat je warm blijft, dus pak jezelf in, in een deken of fleece of een warm vest. Trek zo nodig sokken aan.

Vervolgens klik je op onderstaande video. Het is een audiobestand, dus je hoeft niet te kijken. Zet oortjes in als er geluiden om je heen zijn of als jij je huisgenoten niet wilt wakker maken.

Neem deze 20 minuten voor jezelf. Je hoeft niets bijzonders te doen. Zit rechtop en luister naar de muziek en naar mijn stem.

Dat is alles. Als je niet zo lang stil kunt zitten, maak er geen punt van. Het is een kwestie van wennen. En hoe vaker je oefent hoe makkelijker het wordt. Maak er geen probleem van als het niet meteen vanzelf gaat. Doe het gewoon morgen weer. Je krijgt de hele week iedere dag een nieuwe meditatie.

Laat me weten hoe het gaat, hoe je de meditatie ervaren hebt. Ik hoor het graag.

Ik wens je een hele fijne dag!
Jeannette.
Scroll naar boven