Blog

Sinds juni ben ik weer ouderwets aan het zwerven en het doet me bijzonder goed. Ik logeerde bij vreemden, in ruil voor klussen of op hun huizen en/of dieren passen en ik bezocht vriendinnen in Berlijn en Florence. De komende periode pas ik op het huis, de tuin, de dieren en een paar dagen extra op de kleinzoon van mijn zus en zwager. Zo heb ik even lekker het rijk alleen in het groene Westland, waar vandaan ik iedere dag zo de zee in kan wandelen. Wat een luxe! Dat is één van mijn dromen en ik ben dankbaar dat ik die droom nu iedere dag leef. 😉

Zwerven doe ik graag

Met vreemden afspreken dat je een tijdje bij ze komt wonen is niet niks en het gaat niet altijd vanzelf. We hebben allemaal onze gewoontes en voor je het weet zit je vast in je eigen patroon. Ik schroef mezelf af en toe weer los, zodat ik flexibel blijf. In Slovenië woonde ik een paar weken bij Boris en Neja en ik zorgde voor hun 21 paarden toen zij op vakantie naar Croatië gingen. Ik had geen idee wat me te wachten stond en het werd een onvergetelijke ervaring.

Bezoek is net als vis, na drie dagen gaat het stinken.
(oud spreekwoord)

Iedere cultuur heeft wel een spreekwoord als deze hierboven. Ik vertaalde het voor Boris en ook in Slovenië kennen ze zoiets. Hij gaf me in de eerste dagen allerlei instructies voor het besturen van de oude jeep, de routes over smalle slingerweggetjes, waar je zo maar een dikke vrachtwagen kon tegenkomen, naar de paardenberg, diesel tanken, boodschappen doen, het gebruik van de watertanks, het maken van de compost en het onderhoud van de tuin. Ook vertelde hij me over de paarden, waarbij ik vooral observeerde en zo van alles leerde. Het is zo prettig wanneer je met iemand ook stil kunt zijn en ik me niet voortdurend verplicht voel om te praten. Hierdoor ontstaan vaker gesprekken, die echt ergens over gaan. Bij het vertrek nam ik afscheid van een dierbare vriend.

Aan Luisa, een in Florence wonende vriendin, stelde ik via WhatsApp voor haar thuis op te zoeken. Ik was toch al ‘in de buurt’, dacht ik. Tot mijn verrassing bedankte ze mij daarvoor en ze toonde me prachtige plekken in Toscane. Wat een cadeau.

Bruiner, Blonder en Blij

Voor mijn vertrek nam ik 3 maanden een abonnement bij de Health Spa. Dat was hartstikke goed en leuk, maar zonder oordoppen was het niet te doen. Eigenlijk doe ik veel liever fysiek zwaar werk in de buitenlucht. Ik heb uren staan verven, paardenpoep staan scheppen, planten en paarden van water voorzien, tuinonderhoud gedaan en alles in stilte of met het geluid van vogels, paarden en af en toe een wild zwijntje, een hond of een jakhals op de achtergrond. Zonder verkeer, zonder burengeluiden en zonder die opgefokte herrie op onmenselijk volume.

Ik ben sterker, bruiner, blonder en blijer. Mijn huis wordt bewoond en daar heb ik geen omkijken naar. Ik heb letterlijk en figuurlijk veel los gelaten en er komt veel energie vrij. Soms moet je hiervoor een radicale stap zetten, maar ik wist dat het bevrijdend zou zijn. Want diep van binnen ben ik een zwerver.

Ooit kreeg ik van iemand een paar sessies cadeau met Willem Glaudemans. Hij begeleidde mij met behulp van het door hem ontworpen talentenspel. Dat was interessant en Willem is een bijzonder aardige man. (Tip: lees zijn boeken over vergeving). In het onderzoek naar mijn talenten bleek dat ik een zwerver ben en een hogepriesteres en een nar. Zie je ‘t voor je?

Een vork is een vork, een bed is een bed

Het moeder- en ondernemerschap hebben mij een tijdje op één plek gehouden, maar het kind is al jaren uit huis en het bedrijf functioneert wereldwijd en online, dus niets houdt mij nog thuis. Ik ben weer op pad met een laptop in mijn rugzak en een klein licht koffertje.

Nou was ik nooit zo erg gehecht aan spullen. En ik heb tijdens een zoveelste verhuizing wel eens hardop de vraag gesteld:

Waarom laten we niet gewoon allemaal ons bestek in die la liggen?
Een vork is een vork.

Het kan mij niks schelen dat iemand nu mijn vork in zijn mond stopt of in mijn bed slaapt, terwijl ik met weet ik veel wiens vork eet en in andermans bed slaap.

Nu ik het toch heb over slapen in andermans bedden …

Weet je dat ik in de afgelopen dagen nog een paar heerlijke bedden gereserveerd heb op prachtige plekken op drie verschillende locaties op Corfu, één van de allermooiste Ionische eilanden? Ja echt waar, op drie verschillende plekken.

 • Op de eerste locatie slapen we van vrijdagavond tot maandagochtend met de vroegkomers.
 • De tweede is de familievilla aan zee, waar we van maandagmiddag tot zaterdagochtend zijn voor de retraite.
 • En op de derde locatie gaan we met de laatblijvers nog een weekendje cultuur snuiven in Kerkyra, de hoofdstad van Corfu, waar we na het bezoeken van kastelen, kerken, musea en meer toch ook nog last minute in zee gaan dippen.

Er is nu nog een plekje voor jou om met mij mee te zwerven

De vijfdaagse retraite, die we gaan doen met extra’s voor de vroegkomers en extra’s voor de laatblijvers.

Waarom? Wat denk je? Het thema van deze retraite is Your Inner Power en je gaat leren hoe je jouw innerlijke kracht het allerbeste inzet om je droomleven, je droombaan en je droombedrijf te creëren.

Dat kan ik alleen maar aan je uitleggen als ik het zelf alle dagen toepas. Ik ben een vroegkomer én een laatblijver las ik in Griekenland ben. Vandaar dat er drie opties zijn en als je wilt kun je nog mee. Wat vroeger komen, wat later weggaan of gewoon alles.

Moet je wel snel reageren, want OP is OP!

Enkele voorbeelden van andermans bedden in de comfortabele familievilla in Karousades en in het luxe resort aan zee in Kerkyra stad

Moving the horses. Het klinkt zo veel vriendelijker dan Kicking your ass. Kom in beweging! Soms moet je jezelf gewoon van de bank afsleuren, een schop onder je kont geven of wat dan ook doen om jezelf in beweging te zetten. Niemand komt het voor mij doen, dus deze schone taak is aan mij.

Gisterenochtend vroeg vloog ik naar Ljubljana, vervolgens met een bus naar het centrum van de stad en een paar uur later met de trein naar het zuiden van Slovenië. En het is niet de eerste keer dat ik in dit prachtige land ben, maar de laatste keer dat ik hier was heette het nog Joegoslavië. Dat was in 1987 of ’88. Maar kort daarna werd het een republiek en de mensen zijn ontzettend aardig.

“A horse is a horse is a horse of course”

Als kinderen vonden wij het leuk om dit hardop te zeggen en dan steeds sneller, totdat je over je eigen woorden struikelde. Het is waar, een paard is een paard, maar het ene paard is het andere niet. Want paarden zijn, net als mensen, echte individuen.

Vanmorgen werd ik wakker in een piepklein dorpje. En na de koffie ging ik met Boris, mijn gastheer, mee in de jeep “to move the horses”. Hoewel ik geen idee had van wat we precies gingen doen, ik had er zin in.

Nadat we met de jeep 2 keer heen en weer reden om watertanks te verplaatsen, liepen we met de paarden van het ene stuk berg naar het andere. Het was intussen 32 graden en vanwege de droogte moet er op verschillende plekken gras gegeten worden. Boris nam een paard aan de lijn en liet mij er ook eentje aanlijnen. Dat was niet echt nodig, maar om mij het te laten ervaren. De rest volgde ons gewoon.

Daar liep ik dan, vroeg op de vrijdagochtend, te wandelen te midden van 10 paarden. I was moving the horses and they were moving me. In iedere betekenis van het woord. Ik was ontroerd. Dat rustige stappen, dat sniffen en snuiven. Deze paarden leven vrij in de natuur, zijn nieuwsgierig en vriendelijk. Een paard komt letterlijk in-your-face. Of blijft voor je staan met dat krachtige achterwerk. Dat wil je niet in your face, dus gewoon maar even wachten.

Dit paard is weer in beweging

Het is nu ruim 3 maanden nadat ik op het idee kwam om mezelf, hoe dan ook, het huis uit te gooien. Omdat ik genoeg had van mijn huis, mijn straat en sommige buren. Ook van mezelf in mijn routines. Dus ik wilde weg, naar buiten, naar eenvoud, naar natuur en lekker weer.

 • Als je WEET wat je wilt.
 • En als je dat DURFT te erkennen, ook al heb je geen idee van het HOE DAN?
 • Wanneer je VERANTWOORDELIJKHEID neemt voor je eigen ‘probleem’.
 • En als je durft te DROMEN, maar vooral ook durft te DOEN …
 • Dan bestaat de kans dat je KRIJGT wat je hebben (of zijn) wilt.

Sinds begin juni ben ik onderweg, eerst reizend door Oost Duitsland en nu in Slovenië. Na 10 dagen thuis in Den Haag om met mijn familie te zijn en even in de Noordzee te dippen.

Voor het geval je het nog niet ergens gehoord of gezien hebt, wij gaan deze zomer weer naar Griekenland om de YOUR INNER POWER retraite, versie 3.0 te doen! En daarin leer ik jou precies hoe dit werkt. Uiteraard krijg je niet alleen de theorie, maar de nadruk ligt juist op de praktijk. Want al wat ik nu aan het DOEN ben is ter voorbereiding van de volgende retraites. “Walk your talk” is wat ik nu letterlijk aan het doen ben. “Moving the horses”.

Natuurlijk nodig ik je uit om mee te gaan!

KIJK MAAR GAUW!

Want je kunt vandaag nog gebruik maken van de VROEGBOEKKORTING!

This is my Slovenian office this month
En dit is mijn kantoortje de komende maand, dus als je toevallig een online sessie afspraak met me hebt dan weet je waar ik zit

Life is CHANGE and change keeps us ALIVE. So be flexible and be ready to make a MOVE every moment of your life! I love to change. And at the same time, like every human being, deep down I desire to keep things the way they are, have it the easy way, because I’m lazy as well.

The good part of laziness is that it makes us inventive. Because we like to have it easier, people have invented tools like knives, cars, brushes, nail-cutters, mixers, computers and so much more. I’ve been inventing many little things at home to make life easy and to make fun toys for the kids and the cats. Or to help clients, parents, friends and strangers. I have an inventive mind and I look at things like that.

I’m a wanderer and I love to travel, to explore and improve the world, my home, my life and my self. Often in that order, but the older I get the more I understand that it works the other way. So you first have to explore and improve Your Self. At first “Know Thyself΅ as Socrates said, before you try to fix the world.

Change your focus and get what you want

People want to change everything except themselves. They tell their partner or their kids: “When you change, I’ll be happy.” That has never worked out very well and it is impossible. I have been a trainer and therapist for more than 40 years and I know that you can only change one person and that is yourself. And that is quite a job already. You can love and raise your kids and you can influence and teach people, but you can not change them. Only they can when they want it. However, most of us have no idea what they want.

Now I’m 63 and I really love the work I do. I’m an entrepreneur since 2003 and I have created a therapy that works very well. I’ve written a book about getting rid of traumatic memories and that’s what I teach people. I do individual sessions and organise retreats in beautiful places like Corfu in Greece.

But I wanted MORE TIME to travel and to play and so I have been searching for new ways to get money. It’s not the first time. I’ve changed profession more than once and I’ve learned many skills. So at the start of 2023 I began to educate myself in affiliate marketing.

The good feeling of earning honestly

The madness that started in 2020 stopped me doing my workshops and retreats all over Europe. And I did not travel for 3 years. That was a choice not to act according to the crazy new rules. I got stuck by the crazy new rules. Everyone has struggled with that, but the worse part was that I started to believe in the limitations. So what I had to do was KICKING MY OWN ASS, leave my home and hit the road again. So I bought some training and took the train to Berlin.

And yes, there is a lot of BS in this field as well, but of course there are good really rich affiliate marketers as well, who want to share their products, service, skills and experience. Who are reliable and who want, just like me, earn money in an honest way.

Be patient and believe in yourself

When I was 20 years young I started to work in this field of helping people with mental problems, because that was what I knew. It was not a very conscious choice. I just did what I was good at and now I offer an excellent service helping people to get rid of deep trauma.

My next step is to improve my skills in making money in an easier way. Yes, it has cost me money and time to find the good ones. And I had to learn HOW TO DO IT, but I have found the right person and the right way to make money in an easy and honest way. All beginning is hard. You just have to work for it. And you have to be patient. 😉

Change your beliefs and your self-image

The most important part you have to do is to work on your beliefs. I had limiting beliefs about my technological skills. And then I took a job at IBM and became an ICT specialist. Since 20 years I’m building my own websites and I love it.

The most destructive beliefs I had were those about rich people, being rich, earning money, deserving money and the creation of money. So in the end the answer is always: change yourself and change your belief system.

You can learn the skills, but when you don’t believe you can do it, you can’t. When you do believe it YOU CAN!

The most important part you have to do is to work on your beliefs. I had limiting beliefs about my technological skills. And then I took a job at IBM and became an ICT specialist. Since 20 years I'm building my own websites and I love it. The most destructive beliefs I had were those about rich people, being rich, earning money, deserving money and the creation of money. So in the end the answer is always: change yourself and change your belief system. You can learn the skills, but when you don't believe you can do it, you can't. When you do believe it YOU CAN!
For this fellow I love to take time. He keeps me moving and flexible since 3 years, I learn so much through him and we laugh a lot!

Voor het geval je het nog niet wist, ik ben sinds een week in Slovenië op het platte land, dat absoluut niet plat is, want het wemelt hier van de bergen en grotten en vele valleien. Nu heb ik de eervolle taak om een paar dagen te zorgen voor 21 min of meer wilde paarden. Maar bij iedere taak die je op je neemt zit het risico van fouten maken. En hoe erg is dat nou eigenlijk?

Deze prachtige paarden leven redelijk vrij in de natuur, waar ze in de zomer de hele dag eten van wat er op de berg groeit. Terwijl ze in de winter worden bijgevoerd met hooi. Ten eerste heb ik geen behoefte of wens om op een paard te rijden. Ten tweede heb ik de neiging om mij in te leven in zo’n paard en zou ik mezelf als paardrijder super irritant vinden. Maar deze taak leek me supergaaf om te doen en daarom kwam ik vorige week hiernaartoe. Ten slotte is het een mooie manier om dit bijzondere land te ervaren. Ik werd een paar dagen ingewerkt, voordat de eigenaren van de kudde op vakantie gingen.

Als je er een beetje over wilt nadenken zijn fouten niets meer en niets minder dan leerervaringen

Allereerst ben ik een paar keer meegereden in de jeep, daarna zelf achter het stuur gekropen en gaan rijden, terwijl ik uiteenlopende instructies op te volgen kreeg, over de route en over hoe de jeep te besturen.

Allereerst ben ik een paar keer meegereden in de jeep, daarna zelf achter het stuur gekropen en gaan rijden, terwijl ik uiteenlopende instructies op te volgen kreeg, over de route en over hoe de jeep te besturen. Het is een oude diesel en het is berg op en af, dus veel te horen, te kijken, te voelen en te doen. En allemaal tegelijk! Nou heb ik ruim 40 jaar rijervaring in allerlei voertuigen en verschillende landschappen, maar toch.

Vanmorgen reed ik voor het eerst alleen in de jeep naar de weide om te paarden water te geven en te zien of alles daar oké was.

Alles bij elkaar reed ik er vlotjes naartoe en de jeep klonk rustig. De scherpste herinneringen onderweg kwamen vanuit wat in de afgelopen dagen “fout” ging. Zoals de te hoge of te lage versnelling of waar ik met gierende banden de bocht omhoog nam. Of die kruising, waar Boris in het Duits “rechts” zei, wat ik niet verwachtte, dus “left” verstond. Juist al die “foutjes” hadden in mijn systeem kleine aanwijzingen gevormd, waardoor ik de route herkende en het vehikel op de juiste wijze bestuurde. Eigenlijk ging het min of meer vanzelf.

Juist die “fouten” helpen in het leren en onthouden

Uiteraard vind ik het een enorme verantwoordelijkheid, want eenentwintig gezonde grote paarden is niet niks. Het vertrouwen krijgen van twee mensen, die zeer verbonden zijn met ieder paard in deze kudde is ook niet niks. En de jeep besturen op smalle bochtige weggetjes. Ik ben nog nooit in dit land geweest en versta er geen woord van. Eigenlijk doe ik dit met het doel mezelf flexibel te houden. Reizen en nieuwe dingen leren zetten lichaam en geest in beweging. Aanvankelijk voelde ik me een stuntelaar in die jeep, maar dat was ik niet. Wat je voelt klopt vaak niet. Want los van alle details, die ik te leren had, reed ik het ding behoorlijk netjes en veilig van hier naar daar en andersom.

Als gevolg van het iets nieuws doen voelde ik allerlei onzekerheden, maar uiteindelijk maken juist al die “foutjes” dat ik leer. Dat werd me vandaag weer zo helder, tijdens die prachtige rit vanuit dit dorpje door de bergen. En wederom is wat ik in mijn hoofd haal meestal erger dan het echte leven. Wanneer ik het DOE ervaar ik dat ik het gewoon doe en kan doen en dan gaat de spanning weg.

Mijn dagen zijn anders, mijn omgeving is anders, de tijd is anders, ik mis mijn eigen mensen, het is bloedheet en ik voel me geweldig en super sterk. Ik word wakker om een uur of 6 en voor 7 uur zit ik in de jeep. Vervolgens loop ik een uur of twee over die berg te kuieren, alleen of tussen de paarden. Ik sjouw met pijpen om het waterbad te vullen. Ik trek loodzware ijzeren deksels van straatputten open en duik erin om kranen te sluiten en te openen, kom omhoog met “push-ups”. Leuker dan in de sportschool, want het is zo lekker nuttig.

Grenzen verleggen, loslaten, niet zeuren, denken én doen

Kortom, nieuwe vaardigheden leren, met nieuwe mensen werken en wonen. Het begint allemaal met risico nemen, “fouten” mogen maken en je grenzen verleggen. Heerlijk!

Uiteindelijk wordt het leven daar leuker van en wij ook. Dus meer fouten maken en niet over zeuren. Denken én doen. Ook veel loslaten, oude gewoontes, beperkende gedachten, schaamte, onzekerheid, etc. Vanmorgen kreeg ik een mailtje van mijn uitgever. De boeken zijn al weer op bij het Centraal Boekhuis. De verkoop in het hele land is lekker op gang en er wordt gewerkt aan de vertaling in het Engels en in het Duits.

Omdat het fijn is om bij de paarden te zijn én het tijd was om iets meer te vertellen over de retraite dacht ik het ene met het andere te combineren. Ik liep wat rond met mijn selfiestick en dit resulteerde in de video hieronder. Enigszins afgeleid, maar hoe kan het anders?

Wil je meer leren over jezelf herprogrammeren, fouten mogen maken en ontspannen het leven creëren, waar je al zo lang naar verlangd? Ga mee naar Corfu voor een onvergetelijke retraite.

In case you did not already know, I’m in Slovenia since a week and here I have the honourable task of looking after 21 more or less wild horses for a few days. But with any task you take on comes the risk of making mistakes. And is that a bad thing or not?

These beautiful horses live fairly freely in the wild, where in summer they eat all day from whatever grows on the mountain. While in winter they are supplemented with hay. Firstly, I have no need or desire to ride a horse. Secondly, I tend to empathise with such a horse and would find myself super annoying as a horse rider. But this task seemed super cool to do and that’s why I came here last week. Finally, it’s a great way to experience this special country. I was inducted for a few days before the owners of the herd went on holiday.

If you want to think about it a bit, mistakes are nothing more and nothing less than learning experiences

First, I rode along in the jeep a couple of times, then got behind the wheel myself and started driving, while being given a variety of instructions to follow, about the route and how to drive the jeep.

First, I rode along in the jeep a couple of times, then got behind the wheel myself and started driving, while being given a variety of instructions to follow, about the route and how to drive the jeep. It’s an old diesel and it’s uphill and downhill, so lots to hear, watch, feel and do. And all at the same time! Well, I have over 40 years of driving experience in all kinds of vehicles and different landscapes, but still.

This morning, for the first time, I drove alone in the jeep to the pasture to water the horses and see everything was okay there.

All in all, I drove there smoothly and the jeep sounded calm. The sharpest memories along the way came from what went “wrong” in the past few days. Like the gear too high or too low or where I took a turn uphill with screeching tyres. Or that junction, where Boris said “right” in German, which I didn’t expect, so understood “left”. Just all those “little mistakes” had formed little clues in my system, allowing me to recognise the route and drive the vehicle correctly. Actually, it was more or less automatic.

Precisely those “mistakes” help us in learning and remembering

Of course, I find it a huge responsibility, because twenty-one healthy big horses means something. Getting the trust of two people, who are very connected to every horse in this herd is huge as well. And driving the jeep on narrow winding roads. I have never been to this country and don’t understand a word of the language. Actually, I do this with the aim of keeping myself flexible. Travelling and learning new things set body and mind in motion. Initially, I felt like a bumbling man in that jeep, but I wasn’t. What you feel or think about how you do it is often wrong. Because apart from all the details, which I had to learn, I drove the thing pretty neatly and safely from here to there and vice versa.

As a result of doing something new, I felt all kinds of insecurities, but in the end, precisely all those little “mistakes” made me get it all. That insight stroke me again today, during that beautiful drive from this village through the mountains. And again, what I create into my mind is usually worse than real life. When I DO it I experience that I just do it and can do it and then the tension goes away.

My days are different, my environment is different, time is different, I miss my own people, it’s bloody hot and I feel great and super strong. I wake up at around 6 am and before 7 am I’m in the jeep. Then I stroll over that mountain for an hour or two, alone or among the horses. I lug pipes to fill the horses’ water bath. I pull heavy iron lids to open street wells and dive in to close and open taps, come up with “push-ups”. More fun than at the gym because it is so deliciously useful.

Pushing limits, letting go, no whining, but thinking and doing it

In short, learning new skills, working and living with new people. It all starts with taking risks, allowing yourself to “make mistakes” and pushing your boundaries. Wonderful!

In the end, that makes life more fun and us as well. So make more mistakes and don’t whine about it. Think ánd act. Also a lot of letting go, old habits, limiting thoughts, shame, insecurity, etc. This morning I received an e-mail from my publisher. The books are again sold out at the Central Book Office. Sales across the country are doing well and translation into English and German is in progress. Haven’t you read it yet? In case you can read Dutch buy it now online. In case you don’t understand Dutch, be a little more patient.

Since it is nice to be with the horses AND it was time to tell a bit more about the next retreat in September, I thought I would combine one with the other. I walked around a bit with my selfie stick and this resulted in the video below. Somewhat distracted, but how could it be otherwise?

Do you want to learn more about reprogramming yourself, being allowed to make mistakes and relax to create the life you have longed for? Join us in Corfu for an unforgettable retreat.

Het leven is VERANDERING en verandering houdt ons LEVEND. Verander! Wees flexibel en bereid om elk moment van je leven een stap te zetten! Ik verander graag. En tegelijkertijd verlang ik er, net als ieder mens, diep van binnen naar om dingen te houden zoals ze zijn, om het op de gemakkelijke manier te doen, omdat ik ook lui ben.

Het mooie van lui zijn is dat het ons vindingrijk maakt. Omdat we het graag makkelijker hebben, hebben mensen gereedschappen als messen, auto’s, borstels, nagelknippers, mixers, computers en nog veel meer uitgevonden. Ik heb thuis veel kleine dingen uitgevonden om het leven gemakkelijker te maken en om leuk speelgoed te maken voor de kinderen en de katten. Of om klanten, ouders, vrienden en vreemden te helpen.

Ik ben een zwerver en ik heb altijd graag gereisd. Zo verken en verbeter ik de wereld, mijn huis, mijn leven en mezelf. Vaak in de volgorde die ik net noemde, maar hoe ouder ik word hoe meer ik begrijp dat het andersom beter en sneller werkt. Je moet dus eerst Je Zelf veranderen. “Ken Uzelve΅ zoals Socrates zei, voordat je begint de wereld te verbeteren.

Iedereen wil de wereld veranderen, maar niemand zichzelf.
Leo Tolstoj

Verander je focus en krijg wat je wilt

Mensen willen alles veranderen, behalve zichzelf. Ze zeggen tegen hun partner of hun kinderen: “Als jij verandert, ben ik gelukkig.” Dat heeft nog nooit gewerkt en het is onmogelijk. Ik ben al meer dan 40 jaar trainer en therapeut en ik weet dat je maar één persoon kunt veranderen en dat ben jezelf. En dat is al een hele klus. Je kunt van je kinderen houden en ze opvoeden en je kunt mensen beïnvloeden en onderwijzen, maar je kunt ze niet veranderen. Alleen zij kunnen dat als ze dat willen. Maar de meesten van ons hebben geen idee wat ze willen.

Maar ik wilde MEER TIJD om weer te reizen en te spelen en dus ben ik op zoek gegaan naar nieuwe manieren om aan geld te komen. Het is niet de eerste keer. Ik heb al vaker een ander vak en vele vaardigheden geleerd. En begin 2023 ben ik me gaan verdiepen in affiliate marketing. Verandering.

Nu ben ik 63 en ik hou echt van het werk dat ik doe. Sinds 2003 ben ik ondernemer en ik heb een therapie ontwikkeld die heel goed werkt. Ik heb een boek geschreven over het loslaten van traumatische herinneringen en dat is wat ik mensen leer. Ik doe individuele sessies en organiseer retraites op prachtige plaatsen zoals Corfu in Griekenland.

Maar ik wilde MEER TIJD om weer te reizen en te spelen en dus ben ik op zoek gegaan naar nieuwe manieren om aan geld te komen. Het is niet de eerste keer. Ik heb al vaker een ander vak en vele vaardigheden geleerd. En begin 2023 ben ik me gaan verdiepen in affiliate marketing.

Het goede gevoel van eerlijk verdienen

De gekte die in 2020 begon, zorgde ervoor dat ik mijn workshops en retraites in heel Europa niet meer kon doen. En ik ben 3 jaar niet op reis geweest. Dat was een keuze, omdat ik niet wilde mee doen aan de gekke nieuwe regels. Iedereen heeft hier last van gehad, maar het ergste was dat ik in de beperkingen begon te geloven. Dus begin dit jaar vond ik het hard nodig om mezelf weer in beweging te zetten. Ik moest mezelf een schop onder de kont geven, mijn huis verlaten en weer op pad gaan. Dat deed ik letterlijk en figuurlijk. Door in de trein naar Berlijn te stappen en door trainingen te kopen.

En ook op dit gebied is er veel rotzooi te koop, zoals op elk ander gebied, maar er zijn natuurlijk ook goede, echt rijke affiliate marketeers, die hun producten, hun service, hun vaardigheden en hun ervaring willen delen. Die betrouwbaar en gedreven zijn, net als ik en op een eerlijke manier geld verdienen.

Heb geduld en geloof in jezelf

Toen ik 20 jaar jong was, ging ik werken in de psychische hulpverlening, omdat dat was wat ik kende. Het was geen bewuste keuze. Ik deed gewoon waar ik goed in was en door mezelf te verbeteren, verbeterde ik mijn service. En nu heb ik een uitstekende methode, waarmee ik mensen help om van diepe trauma’s en angst af te komen.

Mijn volgende stap is het verbeteren van mijn vaardigheden om geld te verdienen op een makkelijkere manier. Het heeft me geld en tijd gekost om de goede leraren en trainingen te vinden. En ik heb tijd gestoken in het leren HOE ik het moet doen, maar ik heb de juiste persoon en de juiste manier gevonden om op een makkelijke en eerlijke manier geld te verdienen. Alle begin is moeilijk. Je moet er gewoon voor werken. En je moet geduld hebben. 😉

Verander je overtuigingen en je zelfbeeld

Het belangrijkste wat je moet doen is werken aan je overtuigingen. Ik had allerlei beperkende overtuigingen over mijn technologische vaardigheden. En toen nam ik een baan bij IBM en werd ik ICT-specialist. Sinds 20 jaar bouw ik mijn eigen websites en ik vind het geweldig.

De meest destructieve overtuigingen die ik had waren die over rijke mensen, rijk zijn, veel geld verdienen en het creëren van geld. Dus uiteindelijk is het antwoord altijd: verander jezelf en verander je overtuigingssysteem.

Je kunt de vaardigheden leren, maar als je niet gelooft dat je het kunt, kun je het niet. Wanneer je het wel gelooft, KUN JIJ het ook!

De meest destructieve overtuigingen die ik had waren die over rijke mensen, rijk zijn, veel geld verdienen en het creëren van geld. Dus uiteindelijk is het antwoord altijd: verander jezelf en verander je overtuigingssysteem. Je kunt de vaardigheden leren, maar als je niet gelooft dat je het kunt, kun je het niet. Wanneer je het wel gelooft, KUN JIJ het ook! Verandering is goed.
Voor deze guitige gast neem ik graag tijd. Hij houdt me al 3 jaar lekker in beweging, ik leer heel veel van hem en we lachen wat af!

Iconic Present is one of my other activities. When I was just eighteen and visited Greece for the first time, I didn’t know anything about the country, the culture or the religion, except some of the mythology we learn at school. Greece had just opened up for tourism after the dark years. I wanted to go there and so I did. I was a young blond girl and didn’t understand any Greek, but I felt at home. Years later I took lessons to learn to speak and write New Greek.

During the years I visited many iconic places on the mainland and many islands. Going to Greece changed me fundamentally. I lived under a tree on Gavdos for awhile, because by then there was nothing else, except some locals. No tourism and no rooms to rent, nothing there and because of that I loved it. In those days every church, big or small or far away on a mountain top, was open. To my amaze there was always an oillamp burning, when there seemed to be no one around.

Those churches were places of comfort and the only cool spots  after a long walk. I’ve spend many hours in there. Extraordinary acoustics, so I’ve enjoyed singing in those far away places, just on my own, no one listening, except some goats and sheeps.

More than 40 years later Greece is my second home and I can’t count the flights I took to get there. All together I’ve spent a few years of my life there and still it is one of my favourite places to do my YOUR INNER POWER retreats.

Fascinating iconic icons & fresco’s

There I found frescos, some were hundreds of years old, faded by the time, and fascinating ikones. I knew I could do it myself and that one day I would learn the technique and do it. I’ve been drawing and painting a lot when I was a child. Some years ago I started lessons in the technique of iconography. Actually this word means icon writing and not icon painting, because pictures where used as writing before we had the alphabeth.

Recently I was in Anilio on Mount Pilion, where we met Dimitrios, who opened the church for us and showed the damage and what was saved after the fire they had in the little church

I like to make stuff; portraits, collages, furniture, clothes, toys and practical stuff. I see it in my mind and find a way to make it. Icons have a tradition of copying, but I see them different and give my own twist to them.Although I love the art in churches, I’m not a fan of the institute, no matter what religion they practice. I also love to sing (choir) music by composers who where obviously inspired by their spirituality and/or what they believe in.

I found my own style

I’ve been giving icons to loved ones and then people started to ask me to sell them. After breaking my ankle in 2017, I was forced to sit for weeks and not able to do the work I did, so I was painting more icons. It’s a blessing!

Ken je dat kerstliedje? Ooit zong ik het uit volle borst mee “Midden in de winternacht ging de hemel open”. Ik vond het prachtig, vooral de melodie.

“Die ons ‘t heil der wereld bracht, antwoord op ons hopen.” Van die zin snapte ik niets, maar ik zong me er doorheen.

“Elke vogel zingt zijn lied, herders waarom zingt gij niet.” Vervolgens zong ik als tienjarige met al mijn blijheid verder. “Laat de bel, laat de trom, laat de beltrom horen.”

Maar zulke vrolijkheid voelen we vaak helemaal niet zo, midden in de winternacht. Ook niet als het kerstmis is.

Inmiddels snap ik, een paar jaar ouder, dat ‘hoe het voelt’ het gevolg is van hoe ik denk.

En ik heb ook ontdekt en ervaren hoe ik door allerlei gewoontes los te laten en andere gedachten te denken mijn leven, ook in de winter, makkelijker kan maken.

In de winterchallenge van deze week ontvang je van mij dagelijks tips.

 • Het kost je niets
 • Je kunt het doen wanneer je wilt.
 • Je ontvangt iedere ochtend een email. Meer niet.
 • Geen verplichte groepsbijeenkomsten en het is aan jou wat je ermee doet.


Op deze eerste dag van de winter challenge beginnen we met een 10 minuten durende meditatie. Kijk hier maar verder.

WIL JE DEZE WEEK MEE DOEN? Beantwoord dan deze mail met JA. Of vul het formuliertje onderaan de pagina in, waarop je net (niet) geklikt hebt. Dat is alles.

Ik wens je een mooie dag en een fijne winter!

PS
De afgelopen weken heb ik mijn websites moeten herinrichten. Daar ben ik nog mee bezig. Nog niet alles werkt zoals het moet.

PSS
Het boek loopt lekker en wie het leest is enthousiast, voor zover ik gehoord heb. Het is nu ook in de boekhandels te bestellen, volgens de uitgever. Misschien nog niet overal online te zien, want het is eind van het jaar altijd druk in ‘boekenland’.

Liefs,
Jeannette.

lekkerloslaten.nl

jeannettevanuffelen.com

To procrastinate was one of the issues why Sandra approached me online. She’d found my website and wanted work with me. After doing some online sessions I invited her to join me in the Your Inner Power summer retreat in Greece.

Because the group retreat program only happened every morning I could also offer a limited amount of private sessions in the afternoon, which Sandra did two times.

Since I’d worked with Jeannette online, the mutual trust and openness were given. So we could start right away.

Believe me, I don’t regret it!

Then in March 2020 Sandra bought some sessions to have an Individual Intensive Retreat. So she took an 8 hours trip by train to my town on Thursday evening and left on Sunday afternoon, to be back home in the evening, ready to work the next morning. And she’d rented an Airbnb studio in my area, from where I picked her up on Friday morning to walk to my office@home. We worked about 16 hours in 3 days. And on Saturday afternoon we had some leisure time in the old city centre.

I came to Den Haag to work with Jeannette again. Believe me, I don’t regret it. For the sessions I had prepared myself with a list of topics to work through in a certain order – admittedly the unpleasant topics at the end. Procrastinate to release the heavy stuff. But everything turned out differently. After listening to my list, Jeannette suggested to Number 1: focus on the more uncomfortable topics. And she immediately started to help me to release and let them go. I am very good at “catastrophizing” and to blow things out of proportion and make a situation worse than it really is.

Lessons learned

My lessons learned, by facing the most intense issues, right from the start: I realized it’s not as bad as I picture it in my mind. I experienced it’s such a relief not to procrastinate. Because it is so much better to do what has to be done as soon as I can. The faster I was confronted with my biggest fears, the faster I could get rid of them. Everything else on my list was easier to let go, because I’d done the most heavy stuff at first. I feel so relieved. And I am so proud of myself. Thanks to Jeannette!

More fun at the YOUR INNER POWER summer retreat in Greece

Sandra did not procrastinate to send feedback

 • Before starting the sessions: it makes so much sense to talk about the list of topics first, so you can decide on which one to start
 • I enjoyed the structure of the session itself
 • The warm up you did with your question: “How would you be like?”
 • The actual session and the link to both outcomes
 • Plus the hypnotic boost on the last day
 • It was great, that we were flexible on the time frame of each session
 • Having my own space was essential
 • I liked our day together (the pub we went and the food we had)
 • Having the sessions on the floor …. good stuff!

Thank you again for the sessions! I am so happy that I have done it.
I am sure, that I will come fore sessions again. Maybe this year already. My take away from last time: Having my own space is important. To be able to process everything. Share my topics and thoughts with you in the beginning.
Best wishes and hugs, Sandra

Sandra’s big dream was to move to London. And she did in 2022.
When you know what you want you can get it.
No matter where you come from.
You only have to know where your are now and where you want to go.

In april 2018 ontving ik een bericht uit Northern Carolina (USA) van Richard Downs jr., waarin hij mij om hulp vroeg vanwege zijn depressies en paniekaanvallen. Nadat hij mij online gevonden had en al mijn video’s bekeken.

Eind 2018 schreef ik een blog over Richard, dat ik uiteindelijk gebruikt heb in mijn boek.

Richard (50) is een professioneel violist en componist. Hij heeft de hele wereld rondgereisd om concerten te geven, zowel solo als in orkesten en combo’s. Hij stuurde me online een verzoek om hem te helpen. Nadat hij al mijn video’s op mijn YouTube kanaal bekeken had. Als wij met de eerste sessie beginnen is hij net vijftig geworden. Hij is helemaal vastgelopen en nauwelijks in staat om de deur uit te gaan. Hij woont weer bij zijn ouders in Noord Carolina. En hij wordt verlamd door angst en slapeloosheid.

Hij heeft paniekaanvallen en durft de deur niet uit

Hij probeert af te kicken van prozac en trazodon, maar heeft al een week helemaal niet geslapen. “Wat is jouw probleem?” vraag ik. “Intense angst, podiumvrees, faalangst, paniek, slapeloosheid”, zegt hij. “En angst voor autoriteit, zoals een dirigent.” En hij is overgevoelig voor geluid, licht, alles. “Ik wil vluchten en durf de deur niet meer uit. Ik wil van de pijn af.”

Maar hij is niet suïcidaal. Daar vraag ik meteen naar. Want van de pijn af willen is niet hetzelfde als er een eind aan willen maken. Altijd wil ik weten of hij een gevaar is voor zichzelf. “Ik voel een diep verdriet, ik huil om alles en maak me zorgen om mijn ouders. Een wanhopig gevoel van eenzaamheid, isolement. En ik ben bang dat het niet meer goed komt. En dat ik de rest van mijn leven afhankelijk zal zijn van antidepressiva en slaappillen. Van pillen die niet eens helpen.”

Tijdens de eerste gesprekken komt het verhaal eruit. Reeds op jonge leeftijd werd in Richard muzikaal talent ontdekt. Hij is de oudste zoon in een gezin, dat eind jaren zeventig uit Nicaragua naar de USA vluchtte. Zijn ouders deden alles voor zijn opleiding aan het conservatorium. Al zijn tijd en energie ging naar het viool spelen. Hij was niet alleen bang om te falen en zijn ouders teleur te stellen. Maar hij droeg ook de last op zijn jonge schouders om op te treden bij allerlei gelegenheden. En te bewijzen hoe ‘vrij en blij’ hij was in het nieuwe land, waar hij zich helemaal niet thuis voelde.

Een paniekaanval is vaak opgestapelde oude angst

De angst van een vluchtelingkind kun je niet wegspelen. Net zo min als verdriet en familietrauma’s. Al ben je nog zo’n getalenteerd wonderkind, wat hij zelf ook nog eens serieus betwijfelt. Muziek was zijn leven geworden en hij speelde wereldwijd in gerenommeerde orkesten. Na jaren op zijn tenen lopen is hij het plezier in muziek maken totaal verloren. Hij laat zijn viool al maanden links liggen. Aanvankelijk dacht hij dat het een midlife crisis was, maar de paniekaanvallen worden alleen maar erger. Hij heeft een periode flink geblowd en daar werd het niet beter van. Dit heeft een soort psychose veroorzaakt, waardoor hij panisch werd.

In acht online Skype sessies houden we grote schoonmaak. Ik leer hem tappen op pijnlijke herinneringen. En help hem trauma’s en beperkende conclusies op te ruimen. En die te vervangen door andere emoties en er een nieuwe betekenis aan te geven. Hierdoor gaat hij weer geloven in zichzelf, de wereld, het leven en zijn mogelijkheden. Omdat hij slecht slaapt en vroeg wakker is, doen we de sessies om 5 uur in de ochtend, in zijn tijdzone. Dat is om 11 uur mijn tijd. En dan slaapt de rest van zijn familie nog en kan hij ongehoord zijn verhaal doen.

Richard Downs jr., violist, review op google, Jeannette van Uffelen. Thank you dear Jeannette.

Hupsakee! De straat op!

En dan komt het moment dat hij de deur uit moet. Het vermijden van een paniekaanval kost meer energie dan de confrontatie opzoeken. Exposure! Het vermijden van angstige situaties is geen oplossing. Integendeel, de angst zit in je hoofd, in je gedachtewereld. En die groeit bij gebrek aan ervaring met een andere werkelijkheid. Zoals ik al eerder vertelde: Er op af! Maar dan is het voor mij best lastig dat hij zo ver weg is.

Desondanks werkt mijn methodiek even goed online. Want alle vervolgstappen doen we allereerst in het hoofd, in verbeelding, in fantasie. Want het lichaam weet het verschil niet, dus zo kan hij het helemaal meemaken. Niet alleen in het hoofd, maar iedere stap die hij zich voorstelt voelt hij in zijn lichaam. Ja, hypnose werkt en je hoeft er niet voor te liggen of voor rond te zweven. Het werkt als je rechtop zit en klaar wakker bent. We doen het allemaal, maar meestal weten we niet dat we het doen. Ik gebruik het bewust en vertel het er ook nog eens bij.

Ik laat Richard de hele weg naar buiten eerst gedetailleerd beschrijven. Vanaf zijn voordeur laat ik hem de hele route ervaren. Wie hij waar tegenkomt als hij de trap af loopt. Waarbij ik bij alle paniek, emoties, die dat oproept, direct intervenieer. Ik geef hem bij iedere emotie instructies om te kloppen op zijn gezicht. Ik geef hem exacte aanwijzingen voor de juiste meridianen. De instructies houd ik simpel en direct. Ik noem geen meridianen of spieren, maar wijs de plek aan. Dat bevordert het lekker loslaten en werkt ontspannend.

Paniekaanval? De dreiging zit in je hoofd

Mijn manier van praten zorgt dat hij zich veilig voelt. Hij weet dat ik bij hem ben. Zo kan hij iedere angst herbeleven, doorleven en loslaten. Zo help ik hem de angst te vervangen door rustgevende en versterkende emoties. Ik heb hem namelijk tevoren tot in detail gevraagd waar hij gelukkig van wordt. Dus dat fiets ik erin op het juiste moment.

Als iemand zegt: “Als ik thuis blijf komen de muren op me af”, zeg ik: “Blijf vanavond thuis en wacht op wat er gebeurt.” Ik weet namelijk dat muren niet bewegen. Angst zit in je hoofd. Jezelf confronteren is in zulke gevallen de beste oplossing. Je moet het leven ervaren en je angst tegemoet treden. Dat was ook met Richard het geval. Ik begeleidde hem in ‘trance’ de eerste stappen het huis uit. Tijdens deze geleide ‘reis’ komt Richard in het trappenhuis de schoonmaker tegen. Een grote man, die hem vriendelijk en bemoedigend toelacht. Die man kom je niet tegen als je binnen blijft.

Of het nu werkelijk gebeurt of in ‘fantasie’ maakt niet uit. Het is een versterkende ervaring. Wij zijn online in gesprek tijdens deze wandeling, die in zijn gedachten plaatsvindt. En die hij mij vertelt. Ik ‘wandel’ met hem mee en ook in mijn gedachten ontstaan beelden. En ik bevestig alles wat hem goed doet voelen. En ik help hem alles wat hem tegenhoudt weg te kloppen. Zo veranderen we het in zijn emotionele veld.

“Alle strijd wordt eerst in de geest gestreden.”

Jeanne d’Arc

Vandaag kun je alles oplossen

Tijdens één van zijn eerste trips buitenshuis vindt hij een baantje. Hij wordt machinist van een kindertreintje in een winkelcentrum in de buurt. Ooit zou hij hier niet opgekomen zijn en vooral angst voor de drukte ervaren. Maar nu is zijn aandacht gericht op de kinderen in het treintje, die genieten van hun ritjes. Het doet hem goed en hij wordt er zelf vrolijk van. Het lukt hem niet altijd om te gaan, maar het gaat hem steeds beter af.

Na de zomer zet Richard een paar flinke stappen. Letterlijk en figuurlijk; een doorbraak. Hij pakt zijn viool weer op en aanvaardt zelfs een aanbod van het orkest, waar hij eerder in speelde. Hij is weer in staat het wat luchtiger aan te pakken. Natuurlijk ben ik heel blij met het resultaat. Ik heb hem hard geconfronteerd en hem in de modder laten zwemmen. Dat moet soms ook even. Net lang genoeg om er voor altijd uit te willen blijven.

Na de zomer zet Richard een paar flinke stappen. Letterlijk en figuurlijk; een doorbraak. Hij pakt zijn viool weer op en aanvaardt zelfs een aanbod van het orkest, waar hij eerder in speelde. Hij is weer in staat het wat luchtiger aan te pakken. Natuurlijk ben ik heel blij met het resultaat. Ik heb hem hard geconfronteerd en hem in de modder laten zwemmen. Dat moet soms ook even. Net lang genoeg om er voor altijd uit te willen blijven.

Soms wordt hij nog door zijn angsten bevangen, maar hij weet dat hij er niet voor kan weglopen. “Recht erop af!” is mijn advies. Dat doet hij nu, soms met angst en beven.

Ongeacht hoe onze angsten ontstaan zijn, er is altijd een manier om ervan af te komen. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. En als je dapper genoeg bent om hulp te vragen.

In zijn woorden

Richard wilde weer durven reizen en hier hebben we werk van gemaakt in de sessies. Hij is naar Mexico gevlogen, waar hij zijn vriendin ten huwelijk vroeg. Een dappere man, un hombre valiente!! Begin 2021 omarmde hij zijn viool weer met enthousiasme. En nadat ik zijn nieuwe videoserie zag en erop reageerde, zei hij: “Yes, I have a new surge of creative energy in my being!!” Hij reist zo nu en dan weer naar de States om weer te spelen met het orkest, waar hij jaren werkte.

Tussen de sessies door schreef Richard reviews op Google en Facebook, zoals:


“Jeannette is een combinatie van kennis en geduld. En een oprechte toewijding om anderen te helpen genezen. Met haar hulp en aanmoediging ben ik op weg om mijn leven terug te krijgen! Ze is een zeer bekwaam therapeut. Ik ervoer paniek en angst voor van alles. Maar zij kon tot mij spreken op een manier die mij de moed gaf om risico te nemen en mijn angsten onder ogen te zien. Zij is vloeibaar, flexibel en intuïtief. Ze voelt de diepste behoefte van de cliënt en stemt daarop af. Ik ervoer haar meer als een goede vriendin, voor wie ik me moeiteloos opende met mijn diepste angsten en twijfels. Dat is nog eens een gave!”

Thank you so much my dear Jeannette!
You have been there with me in the lowest … With love!

Kijk en luister naar Richard op zijn Sangeet Orkestra YouTube kanaal, waar hij alle instrumenten in zijn eigen orkest speelt.